Lisans Yerleştirme Sınavının (LYS) tercih süreci devam ediyor. YGS ve LYS üniversite tercihlerini tamamlama süresi velilerin talebi üzerine 16 Temmuz’a uzatıldı. Peki Üniversite tercihleri ne zaman bitiyor? YGS ve LYS tercihleri nasıl yapılacak?

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, daha önceden 14 Temmuz 2015'te (Salı) biteceği duyurulan 2015-ÖSYS tercih yapma süresi Kurul Başkanlığına veli ve öğrencilerden gelen yoğun talep ve tercih yapacak adayların daha geniş bir sürede tercihlerini yapma imkanını sağlamak amacıyla 2 gün uzatılması kararının alındığı belirtildi.

Açıklamada, 2015-ÖSYS Tercih İşlemlerinin 16 Temmuz 2015 (Perşembe) saat 24'00'e kadar yapılabileceği belirtildi.
 

2015-2016 eğitim-öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezî yerleştirme işlemine girecek adaylar 2015- ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzundan faydalanarak tercih bildiriminde bulunacaklardır. 2015-ÖSYS merkezî yerleştirmede yükseköğretim programları arasından tercih yapma hakkı olan adaylar üç gruba ayrılabilir:

A) 2015-YGS'ye girip 140 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar.
B) 2015-YGS'ye girip 140 veya daha fazla puan alanlardan aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar.
C) Sadece sınavsız geçiş hakkı bulunanlar.


TERCİH VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ
Adaylar “2015-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”na ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden erişebilirler. Adaylar, 2015-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden erişilebilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Adaylar bu kılavuza göre tercihlerini belirleyeceklerdir. Adaylar tercihlerini yazmaları için bu kılavuzdaki boş Tercih Listesinden yararlanabilirler. Böyle bir hazırlık tercihlerin İnternet’e girilmesinde kolaylık sağlayacaktır. Üzerinde çalışma yapılan liste ÖSYM’ye kesinlikle posta ile gönderilmemeli veya elden teslim etmek için girişimde bulunulmamalıdır. Böyle bir liste ÖSYM’de hiçbir şekilde işleme konulmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacaktır. Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden bireysel olarakyapılacaktır. Adaylar, tercihlerini İnternet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.).