Üniversite kazanmanın heyecanı bir başka olur elbette ancak bu süreçle birlikte başlayan başlıca araştırmaların en başında kalacak yerlere bakmak vardır. Devlet yurdu, özel yurt, öğrenci evi, akraba yanı konaklama. Bu alternatifleri baz alarak yurtların tüm ayrıntılarını inceleyin.

Öğrenci Yurtları Nedir?

Çoğunlukla öğrencilerin gereksinimlerinin en önemli mevzusu barınma, yatma, yemek yeme, çalışma ve dinlenme gibi temel ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bu konuda ise karşılarına özel veya kamunun kız ya da erkek öğrenci yurtları ile birlikte pansiyon ve öğrenci evleri çıkar.

Özel Öğrenci Yurduna Karar Verirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İzmir öğrenci yurdu tercihinde dikkat edilmesi gerekenler konusunda ister özel öğrenci yurdu ister devlet yurdu veya kalacağınız herhangi bir yer seçerken önce ihtiyaç ve istekleriniz belirledikten sonra dikkat etmeniz gerekli olan noktalar vardır. Bu noktaları göz önüne aldıktan sonra kalacağınız yer ile ilgili avantaj ve dezavantajlarını görmeniz gerekiyor.

1)      Okulunuzun yakınlarında olan yurt ve evleri araştırmaya öncelik verin.

2)      Eğer okulunuzun yakınlarında böyle bir özel ya da kamu yurtları yoksa kalacağınız yer ile okulunuz arasındaki ulaşım olanaklarını araştırın. Süre ve maliyet hesaplamalarını göz önünde bulundurmayı unutmayın.

3)      Bazı özel yurtlar üniversiteniz ile anlaşmalı olabilir. İndirim oranı, servis durumlarını araştırın.

4)      Yurdunuzun değerlerini, ilgili olduğu dernek ya da kurum ve kuruluşlarını muhakkak araştırın.

5)      Yurdun yemek olanaklarını sonradan mağdur olmamanız için muhakkak yetkililer ile görüşün. Yemek öğünlerinin dahil olması fiyatı etkileyecektir.

6)      Yemek seçeneği olmayan yurtlarda ortak alan mutfak veya odalarınızda yemek yapma imkanı olan alanlar olabilir, oda arkadaşlarınızla birlikte yemek yapma sırasını belirleyip kendi yemeğinizi hazırlayabilirsiniz.

7)      Yurdunuzda temizlik kaç günde oluyor, kalacağınız yer temiz mi? Mutlaka sorulması gerekli olan sorular arasında yer alır.

8)      Çamaşırlarınızı ne sıklıkla, ücretli ya da ücretsiz yıkanıp yıkanmadığını öğrenmeniz gereken önemli konulardan birisidir.

9)      Yurdunuz da kaç kişilik odalar var? Odalarda kaç kişi kalmak istiyorsunuz? Öncelikle ona karar verin. Çünkü odadaki kişi sayısı arttıkça fiyat azalacaktır.

10)  Seçtiğiniz odada buzdolabı, televizyon gibi alternatifler ya da istekleriniz var mı?

11)  Odalarda ders çalışma imkanları nasıldır?

12)  Olmazsa olmazların en başında kalacağınız yerde internet imkanının olup olmaması. Bazı yurtlar bunu sağlamıyor olabilir o yüzden yetkililer ile görüşmeniz sizin açınızdan iyi olacaktır.

Sorumluluklarınız

İlk olarak, yurtta kalmaya karar verdiyseniz kalacağınız odanıza ve ortak alanlara alınacak eşyalar derken bir süre uğraşmanız gerecek. Aynı zamanda bulaşık, çamaşır, yemek yapma sırası vb. gibi sorumlulukları da taşımanız gerektiğini unutmayın.

Ve en son olarak İzmir öğrenci yurduseçimlerinizde ister özel öğrenci yurdu olsun isterse devlet yurdu ya da öğrenci evinde kalmak için karar vermeden önce bir yurttan beklentilerinizi, isteklerinizi belirlemeniz gerekiyor.