Okullarda yapılan Kıyafet Yönetmeliğinin Tek Tip Kıyafet zorunluluğunun kaldırılmasının nedenleri;

- Öğrenciler kendini algıladığı gibi yansıtacak olduğundan kendini ifade etmesi sadece sözel bir eylem değil aynı zamanda bedensel ve görsel olacağından, hissettiği gibi düşündüğü gibi giyinecek olduğundan öğrencinin başarısının gerileme gibi bir durumu söz konusu değildir.

- Kıyafet insanları sadece ilk aşamada etkiler ve algı sahibi yapar fakat yıllar boyunca aynı sınıfta okuyan öğrencilerin kıyafetinden dolayı kendi arkadaşı hakkında algısının durumu birden değişemez, sonuç olarak kalıcı olan şey davranıştır.

- Kıyafetin serbest olması öğrencinin okula olan baskısını ortadan kaldırarak öğrencinin okulu hayatının bir parçası olarak düşünmesini rahat olmasını sağlar.

- Üniversiteyi kazanan bir öğrenci kılık kıyafet sorunu ile zorluk çekmeden uyum sorunu yaşamadan, kendini değersiz hissetmeden, üniformayı çıkartıp birden sivil bir hayata atılmakta zorluk ve uyum sorunu yaşadığı bir sorundur.

- Kıyafet serbestliğinden dolayı öğrencinin bir tarz ve giyinme kültürü oluşacaktır, bu sayede kendini nasıl iyi hissettiğini keşfeder.

- Kıyafet sisteminin değiştirilmesi bir yarış içerisine girileceği haberi ilk aşamada gündem de kalsa da zamanla bu gündemden düşecektir.

- Üniversitelerde, dershanelerde ve kıyafetin serbest olduğu yerler de bu sistem mevcuttur.

- İlkokul öğrencileri için bulunduğu çevrenin okuluna giden öğrenciler genelde aynı çevrede yaşayan kişilerle aynı sınıfta olacağından ekonomik düzeyleri aynı ölçüde olacaktır. Gelir düzeyleri, ev kiraları benzer olduğundan dolayı kıyafet konusunda da aynı benzerlik olacaktır.

- Liseler için de aynı durum söz konusu olmakla birlikte sadece anadolu ve fen liselerinde  bu durum ortaya çıkabilir bununda öğrencinin yetişkinliği ile sorun olmayacağı düşünülmektedir.

- Kıyafet yarışında ise büyük görev velilerdedir. Veliler çocuklarının kıyafetlerini başarısı kadar ön plana çıkarmayıp kendi imajını ve ailenin kalitesinin göstergesi olarak algıladıklarında sorun çıkmaya yönelik bir durum söz konusu olacak ve bu durum kıyafet için veliler daha hassas olmalı kendi beklentilerini çocuklarının üzerinde tatmin etmemelidirler.

Kıyafet Serbestliğinin Olumsuz Yanları;

- Velilerin öğrencinin giyimi için bütçelerini arttırmaları bu durumdan zorluk çekmeleri.

- Şuan öğrenciler için bir yarış haline gelen çanta telefon, ayakkabı kıyafet serbestliği ile birlikte daha çok artacak.

- Ergenlikte olan öğrencilerin kendilerini kanıtlama üstün olma dönemleri yaşadıkları dönemsel özelliklerden olacağından kıyafet sorunu bu durumu daha da kızıştırıp daha ön planda olma ve üstün olma yarışına girip tatminsiz bir birey oluşturacaktır.

- Veli ile öğrenci arasında çatışma alanlarına bir yenisi daha eklenecek

- Öğrenci ailesinden artık parasal anlamda beklentileri çoğalacaktır.

- Kıyafette sınır sorunu büyük bir patlama yapacak ve gündeme gelecektir. Dekolte kısalık ve uyum kişiye göre değişeceğinden kural koyma sorunu yaşayarak tartışma yönlü zorluklar ortaya çıkacaktır.

- Okul formaları uyumu ve aidiyeti sağladığından, formanın varlığı öğrenciye bir resmiyet kimlik kazandırırken öğrencinin davranışlarının etkilenmesine yol açılacakç

-Öğrencilerinin birbirinin giyiminden etkilenmesinden dolayı ergen giyimi çoğalacak ve ailelerin bütçesi zorlanacaktır.

- Çevresinden beğeni ile ağırlıklı düşünen ergenler bu yanlış düşüncenin daha da kalıcı olarak kendilik değerlerini yitirip daha çok tribün beğenisiyle ölçüm değerlendirecektir.