Ülkeyi etkisi altına alan corona virüs eğitim sistemini de olumsuz yönde etkilemiştir. Yurt gibi kalabalık alanlar korona virüs bulaşma açısından riskli alanlardır. Bu riski en aza indirmek için yurtlarda korona virüs önlemleri alınmaya başlanıyor. Koronadan korunmak için yurtlara yeni kural ve yasalar geliyor. Peki, öğrenci yurtlarında alınan önlemler nelerdir?

Giriş ve çıkışlarda alınan önlemler şunlardır:

  • Güvenlik elemanı ve öğrenciler maske takmak zorundadır.
  • Yurt giriş ve çıkışlarda el dezenfektanı yer almalıdır.
  • Yurda giriş ve çıkışlarda sosyal mesafeye dikkat edilmelidir.
  • Yurt dışından kimse içeriye sokulmamalıdır.
  • Kargo gibi işlemler sosyal mesafe kapsamında yurda sokulmadan halledilmelidir.

Bu gibi önlemler giriş ve çıkış için alınan önlemlerdir. Fakat yeterli değildir. Bu yüzden yemekhane, lavabo oda gibi alanlar içinde bazı önlemler alınmıştır.

Yurtlarda Yemekhanelerde Alınması Gereken Önlemler

Yurt yemekhanelerinde de öğrenci yurtlarındaki corona virüs önlemleri alınmalıdır. Bulaş riskini en aza indirmek için yemek yapan kişilerin hijyen koşullarına uyması ve maske takması gerekir. Ayrıca yemek masası ve sandalyeler sosyal mesafeye uygun şekilde ayarlanmalıdır. Sıra gibi işlemler için sosyal mesafe belirten işaretler ve bekleme yerleri yapılmalıdır. Yemek tabakları, bıçak, çatal, kaşık gibi yemekhane araç gereçleri yüksek ısıda steril hale getirilmelidir. Yemek saatlerinde çok kalabalık olmamasına dikkat edilmelidir.

Yurt Kantinlerinde Alınması Gereken Önlemler

Kantin için yetkili ve ekipman kullanan bir kişi yer almalıdır. Öğrenciler gıdalar ile temas ettirilmemeli ve gıdalar paketlenerek verilmelidir. Para ile bulaşı en aza indirmek için temassız özellikli kartlar kullanılmalıdır. Kantin sırasında sosyal mesafeye dikkat edilmeli ve maske takılmalıdır.

Etüt Salonunda Alınan Önlemler

Etüt salonlarının sayısı artırılmalı ve kişi kapasitesi düşürülmelidir. Aynı zamanda etüt salonlarının doğal yollarla havalandırılması gerekir. Maşa ve sandalyeler sosyal mesafeye göre ayarlanmalı. Ve tek kişilik olacak şekilde tasarlanmalıdır. Ayrıca girişlerde el dezenfektanı bulundurmak gerekir.

Spor Salonu Olan Yurtlarda Alınan Önlemler

Spor damlacık yolu ile bulaş riskini artırır. Bu yüzden belirli saatlerde belirli kişiler olacak şekilde planlanmalıdır. Ayrıca aradaki sosyal mesafe en az 2 metre olmalıdır.