Özel öğrenci yurtlarında öğrenci olmayanların konaklaması elbette duruma göre mümkün olabilir. Ancak bu yurtların azınlıkta olduğunu ifade etmekte de yarar vardır. Zira özel öğrenci yurtları pek çok zaman önceliği öğrencilere tanımakta ve ancak yeterli kontenjan kalırsa öğrenci olmayanlara imkan tanımaktadır. Bu sitede de yapılacak kısa bir araştırma neticesinde hangi yurtlarda öğrenci olmayanların kalabileceği net bir şekilde anlaşılabilecektir. Özel öğrenci yurtlarında öğrenci olmayan kalabilir mi sorusunun cevabı da bu sitenin geniş yelpazesi sayesinde rahatlıkla bulunabilir.

Yasal Durum Ne Şekildedir?

Özel öğrenci yurtlarında öğrenci olmayanların kalabilmesi yasal olarak mümkün değildir. Ancak bazı yurtlar misafirhane statüsünde hizmet vermekte olduğu için bu gibi yurtlarda gayet tabii öğrenci olmayanların da kalması mümkün olabilir. Ancak buna rağmen bu gibi yurtlarda da öğrenci olmayanların kalması o kadar kolay değildir. Zira bazı yurtlar sadece öğrencilere hizmet sunma gibi bir politika izlemektedir.

Bunun yanı sıra öğrenci olmayanların konaklaması mümkün olan yurtlardan bazıları da birtakım özel şartlar getirebilmektedir. Örnek olarak konaklayacak olan kimselerin memur olması, belirli bir yaştan büyük olmaması ya da belirli bir eğitim seviyesine ya da belirli bir cinsiyete mensup olması gibi şartlar getirilebilmektedir. Buna karşılık bazı özel öğrenci yurtları internet üzerinden otel rezervasyonu yapılan yerlerde dahi ilan verebilmekte ve halkın her kesimine hitap edebilmektedir.

Öğrencilerin Aileleri Yurtlarda Konaklayabilir mi?

Bazı durumlarda özel öğrenci yurtlarında konaklayan öğrencilerin aileleri de bu yurtlarda konaklamak isteyebilir. Bu durum yasal mevzuata göre mümkün değildir. Ancak bazı yurtlar bir kısmı misafirhane olarak ayırabilir ve öğrencilerin ailelerine tahsis edilmiş odalar sayesinde bu sorunu çözebilirler. Bu sitede öğrencilerin aileleri için misafirhane tahsis etmiş olan yurtları da görmek son derece kolay olacaktır.

Devlete Ait Yurtlarda da Misafir Olarak Kalmak Mümkün Olabilir mi?

Devlete ait yurtlarda öğrenci olmayanların konaklaması ya da bu yurtlarda sunulan herhangi bir hizmetten öğrenci olmayanların faydalanması mümkün değildir. Öyle ki zaman zaman öğrenci olanların dahi bu yurtlarda yeterli kontenjan olmadığı için konaklaması mümkün olmamaktadır. Bu nedenle öğrenci olmayanların yurt ve benzeri yerlerde konaklayabilmesi için yegane seçenek özel yurtlardır.

Yurtlarda Konaklayanlar Nelere Hazırlıklı Olmalıdır?

Yurtlarda konaklamak isteyenlerin bazı durumlara karşı dikkatli olması gerekmektedir. Zira toplu yaşam alanlarında zaman zaman birtakım sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

En sık karşılaşılan sıkıntılar özetle şu şekildedir:

  • Yeterli sayıda banyo bulunmadığından uzun süre banyo sırası beklemek zorunda kalmak.
  • Odada konaklayan diğer kimselerle gürültü ve dağınıklık benzeri sorunlar yaşamak.
  • Yurtlardaki yemek saatlerine uyum sağlayamamak.
  • Belirli giriş çıkış saatleri bulunan yurtlarda bu saatlere uyum sağlayamamak.

Ancak bunların hiçbiri aşılması mümkün olmayan sorunlar değildir. Özellikle üniversite hayatında yurtta kalmış olanlar bu durumların pek çoğuna alışkın olduklarından dolayı pek sorun yaşamayacaktır.